Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 10:18 - Обществото на зяпачите
Автор: hara73 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21611 Коментари: 43 Гласове:
13

Последна промяна: 07.10.2009 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отдавна не гледам телевизия и не искам и да гледам "тъжнини" в, които 60% е криминална хроника. Няма да изброявам, какво точно ме шокира и какво точно чувам, всеки божи ден- това всички го чуваме. "Добрите вести идват бързо" имаше една реклама, на един от мобилните оператори "Лошите още по-бързо", си мисля аз. Да, за това иде реч. За поредния малолетен престъприк, убил с голи ръце, друго дете. Какво стана, къде отиваме, до къде ще стигнеме? Така ли трябва, да се самоизтребваме. Остана  ли нещо човешко в нас?  Дадохме ли го на децата си или просто ги оствяме на улицата, пък каквото и както излезе. Правилата са както в джунглата. По-силния оцелява, по-слабия, вън от играта. Насилието поражда насилие и голямото насилие, влачи неминуемо след себе си смърт. Да живее животинския свят!!! Хубаво и ние сме наполовина животни и не можем да избягаме от природата си. Но животните убиват или за да се нахранят или за да се защитят и да оцелеят. А  хората, взеха да  се убиват за удволствие. Нещо човешко остана ли ? Е ако случайно нещо е останало, то е повод за присмех. Кой е виновен, за да се избиват децата ни по между си?  Един много сложен въпрос, а има толкова много отгвори.
Семейството, родителите,възпитанието, личния пример, средата, общуването, училището, интернет, филимите и игрите, пропити с насилие и т.н. Децата растът сред насилие  и дотолкова са свикнали с него, че то е пропито в тях и го приемат за нещо нормално и естествено. А ние, възрасните ...седим и зяпаме. Зрители... Тези убийства стават пред други хора. И никой, нищо не прави. Ей хора, утре това, може да се случи на вас и на вашето дете, на ваш приятел, на съседа, който поздравявате всяка сутрин. Ролите могат, много бързо да се разменят и от зретел да станете, главно действащо лице. Боли ме, защото сме точно  това, че сме обществото на зяпачите. Хората минават, поглеждат, виждат, че някой в момента умира, защото го пребиват, но просто отминава. Ако, ти не искаш да пострадаш, добре има и други начини, полицията не е само за да се псува по нея. Всеки има мобилен телефон, не е толкова трудно да се обадиш. Но, не по -лесно е да отминеш, да не се намесиш, да не се обадиш, просто да се прибереш у дома. Да си просто зрител, зяпач, ролите са раздаден на другите и теб, какво те бърка. А не може ли, все пак нещо да се направи или ни бива, само да мрънкаме и псуваме всичко наред. Държава, политици, закони, шефа, съседа. А ти къде си? Не си ли и ти от зяпачите?  Нещо може да се направи, за да не бъдем, общество от зомбита, които се избиват по между си. Винаги има начин...
     



Тагове:   обществото,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Така е Хара,
07.10.2009 10:26
писах по тоя въпрос снощи в постинга на Мира. Децата са както попивателни! Попиват всичко! Когато от екрана и виддиоигрите ги залива насилие, те започват да го приемат за нещо нормално. Не са в състояние да отсеят добрия пример от лошия! Тук е ролята на родителя! За съжаление, тя много често се прехвърля на училището, обществото и т.н. Всички сме виновни и в крайна сметка вината се размива и виновни няма!
цитирай
2. benra - да,
07.10.2009 10:29
наистина сме общество на зяпачите.НА бездушните зяпачи
цитирай
3. анонимен - Поздравления за постингът ви!
07.10.2009 10:34
Поздравления за постингът ви!
Вашата Съвест не спи и се вълнува от безчинието, беззаконието и демоничността, обзела нас българите! Бъдете благословена за смелостта да ИЗВИКАТЕ ИСТИНАТА в лицето на всички, които трябва да я ЧУЯТ! Така, вие давате воля на Духът във вас и мерите вече не с човешките субективни мерки, а с Божествената Мярка на Безсмъртният Дух в нас - Съвестта!
Не приспивайте никога дарът, който имате! Както и не отстъпвайте от него дори и да ви хулят, неразбират, отхвърлят!...
Дерзайте по Пътя към Безсмъртието и нека Благословението на Господа Бога Иисуса Христа бъде во веки над вас! Амин!

Ивайло Франц
ivofranz.blog.bg
цитирай
4. july26 - Подобни мисли ме вълнуват и мен...
07.10.2009 11:11
очевидно и много други хора.И какво, какъв е начина?
Има ли го изобщо,защото според мен да сме такива каквито сме не е станало безпричинно. Също както че сме станали такива каквито сме по някаква причина.Е, и кои са причините? Преди и сега?
Май няма решение и истината е спасение поединично и на групички.Съвременната реализация на сентенцията" Разделяй и владей!"
цитирай
5. hara73 - krotalka...
07.10.2009 11:21
точно така е , всички сме виновни. Затваряли сме си очите, били сме зяпачи, много преди деня в, който едно дете, с лека ръка отнема живота на друго дете. Болестта е дала своя плод- смърт, а заболяването насилие е било много отдавна между нас и вътре в него. Сега вече е късно, но редно да се замислим, как ще продължваме. Ако приемем това за нормално, така и ще бъде прието... така и ще си остане. Редно е да потърсим причините и ако можем да направим нещо, за да не става това ежедневие...
цитирай
6. hara73 - benra
07.10.2009 11:24
от това не мога да не се шокирам. Това сигурно се случва и другаде, насилието е програмирано вътре в човешката природа, изкривява се някъде и стига до убииство... Въпроса е в това, че някой вижда всичко това, но просто отминава, или още по-страшно, седи и се гледа сеира ...
цитирай
7. hara73 - анонимен
07.10.2009 11:29
за съжаление, много често имам повод за подобни размисли и това е тъжното и страшното...
цитирай
8. hara73 - july26
07.10.2009 11:39
не може да няма начин. Причините се много и навсякъде. Ако родителите обръщат, повече внимание на наследниците си вместо да ги оствят пред компютъра с часове, за да не им вдигат шум, ако в училище, учителите наблюдвата възпитаниците си и им обръщата внимание, ако зяпачите не са просто зяпачи, а отговорни членове на обществото, ако законите и нормите се спазват, може би сега тези мисли нямаше да са в главите ни, а щяхме да се радваме на слънчевия есенен ден. Но този ден е изгубил от блясъка си, защото днес едно момче на 16 ще бъде погребано и утре, майката няма да може да го види, да го прегърне и да му каже, че го обича, защото живота му е бил отнет. Просто така за идеята ...
цитирай
9. sowhat - мълчанието е по удобно от това
07.10.2009 12:32
да биеш камбаната, хара.
а и кой ли я чува , пенке ле ?
цитирай
10. hara73 - sowhat
07.10.2009 12:45
а това за Пенка и песента е точно така. Но поне няма да мълча, защото мълчанието е знак на съгласие. Няма да мълча, дори и нищо да не се направи, не съм съгласна с това, децата да умират на 16, защото всички сме си мълчали. Никого на никого на пожелавам, да изживее кошмара на майката, която никога вече няма да прегърне детето си. Не искам да съм зяпач и няма да бъда. Дори и нищо да не се случи, поне няма да страдам, за това че просто съм зяпала...
цитирай
11. july26 - Хара, виж колко " ако" има в това което казваш.
07.10.2009 12:45
Ако всички тях ги е имало ,защо сега ги няма? Възможно ли е да ги има изобщо днес ,по същия начин? Явно е нужно нещо друго ,което обаче не е ясно как точно да стане.Защото жените не искат да си стоят у дома и да се занимават с деца,мъжете не могат да издържат неработеща жена, а и не искат май. Всички сме много повече егоисти по обективни причини, ако някой не е чак толкова голям ,му струва сериозни усилия да се справя с всичките тези " ако". И после пускаш творението си на вълците, дали ще оцелее?
Че си обяснявам всичко това по този начин не значи че знам как всичко това да се промени.Май човечеството като цяло ,не само БГ, върви отново към катарзис и пречистване, а после ще трябва да започне от нула, на чисто със себе си.
цитирай
12. smani - hara73
07.10.2009 12:54
"....Както казах в началото причините, предпазващи ни от самоизяждане стават все по-слаби пред изобретателността на човека. Едната причина – закона показва слабости, тъй като не е съобразен с нарастващия потенциал на природата на звяра. Свидетели сме как тази причина все по-малко успява да спира звяра в нас. Прекалено демократичен и хуманен е закона. А и да беше по-безкомпромисен все по-трудно е да бъде преграда пред примитивната воля за нещо. Имам предвид, че звяра от камшика все по-малко се страхува и е готов да рискува и да застане пред ловната пушка. Но никоя крайна мярка и наказание не може да върне щетите от действието, породило изпълнението й. "
цитирай
13. hara73 - july26
07.10.2009 12:56
да много си прав, има много ако и не е никак лесно. Напротив много е трудно, но в каря на крайщата, всичко опира до въпроса какви искаме да бъдем??? Човешки същества в съответното общество или джунгла, в която оцелява единствено силния и хитрия? Да прав си, че на световно ниво ги има същите проблеми и човечеството върви към катарзис и пречистване. Предстой хората да се разделят на две групи, материални и духовни. Всеки избира къде да бъде...
цитирай
14. hara73 - smani
07.10.2009 13:00
да четох още вчера това, което си написал и честно да ти кажа ми стана и страшно и студено и тъжно, защото си прав. Звяра е по-силен, но защото съм си такава наивна и не преставам да вярвам, че доброто го има дори и в звяра...ще продължавам да си вярвам, пък дано се събуди от дълбокия си сън ...Но най-страшното е , че връщане назад няма и ..."Но никоя крайна мярка и наказание не може да върне щетите от действието, породило изпълнението й. "
цитирай
15. victoriavselena - Да живее животинския свят!!!
07.10.2009 15:21
и аз съм за това да бъдем повече животни, ЗАЩОТО ЖИВОТНИТЕ НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИВАТ ПРОСТО ХЕЙ ТАКА БЕЗПРИЧИННО И НЕ УБИВАТ НЯКОГО ОТ СВОЯ ВИД И ПОРОДА. Те го правят само за да се прехранват и за да се защитят. Така че да си като животните в случая е комплимент, а не обида.
цитирай
16. smani - hara73
07.10.2009 15:21
Ако знаех, че ще ти стане страшно, студено и тъжно, щях да се позамисля дали да споделям мислите си в блога. :)
цитирай
17. malkiatprintz - Едва ли всички са зяпачи, но зяпа...
07.10.2009 15:25
Едва ли всички са зяпачи, но зяпачите са мнозинство. Това беше целенасочено постигнато: ако се обадиш на полицията, докато дойдат нещата ще са приключили, но после ще те разкарват до побъркване да даваш обяснения. Това е целта на занятието – защо има такива малоумни риалитита, идиотски предавания и простотия по телевизиите? Толкова ли няма читави журналисти, които да списват вестниците човешки? Има, обаче са натикани в девета глуха, като на преден план онези, които във всяко заглавие тикат "Размазва", "сплеска" и пр. епитети.
цитирай
18. gothic - Коментирах
07.10.2009 15:48
по темата при allbi, но ще се повторя. Виновни сме ние, родителите. И никой да и не си помисля да ме убеждава, че виновни са медиите, интернет, игрите, филмите. Да те са фактор. Но къде сме ние, уж по-големите и по-мъдрите, мамка му стара! Да им обясним, още докато са малки, че това НЕ Е истинския живот. Че когато удариш някого го боли, че когато има взрив умират хора, че човек е мек на пипане и удар...Няма, няма такива филми. Целта ни е принцесата ни да е облечена като чалга курва и да има последен модел телефон за да не й се смеят приятелките, юнакът ни да е нахлузен със смъкнати джинси и да има скутер или маунтинбайк в крайна сметтка, за да не е по-назад от другите. Още какво? Да са сити, ако може да носят добри бележки от училище (но не е задължително, както и да учат тате/мама ще го наредят на добра работа във фирмичката на роднина/приятел) и...толкоз! А душичката им детска бе, лейдис енд джентълмен? Колцина от нас си задават въпроса какво става в нея. И резултатите са налице - детски трупове. Написах го при allbi ще го напиша и тук с главни букви - ШИБАНИ, БЕЗОТГОВОРНИ И НЕКАДЪРНИ РОДИТЕЛИ!!!
цитирай
19. hara73 - smani
07.10.2009 16:13
ти нямаш вина, аз виновна ли съм за това, че съм написала, това което мисля ...сега аз ли да се чувствам виновна ?
цитирай
20. hara73 - malkiatprinz
07.10.2009 16:23
ако се върнеш малко назад и разровиш, повечето такива ситуации, ще видиш че е точно така. Живея в сравнително малък град, където едва ли не болшинството се познават и въпреки това в последните 3 години има няколко такива сбивания и точно по същия начин, децата загубиха живота си, защото тези около тях просто са зяпали ? Нищо не разбирам вече? Не мога да намеря оправдание ...
цитирай
21. krotalka - Изчетох внимателно всички коментари.
07.10.2009 16:26
Направи ме впечетление, че коментиращите, сме все хора-родители или такива, които предстои да станат.
Къде са децата? В блога има много такива, но нито едно не се е осмелило да напише мнението си!!!
Поразходих се из няколко блога на тинейджъри! Съветвам ви да го направите и вие! Основните теми са: коя певачка с какъв тоалет се появила, кой с кого спал и все в тоя стил... Малко са децата(защото за мен са такива), които са написали нещо заслужаващо внимание?!
цитирай
22. hara73 - gothic
07.10.2009 16:28
да прав си много са факторити, но основата се дава от родителите и семейството...нямам какво повече да добавя.
цитирай
23. hara73 - viktoriavselena
07.10.2009 16:32
В случая, наистина се държим, нестествено жестоко, дори и за животните...
цитирай
24. smani - hara73 :)))
07.10.2009 18:27
В никакъв случай и двамата сме невинни.
цитирай
25. malkiatprintz - Какво има да се разбира, Хара? Чо...
07.10.2009 22:48
Какво има да се разбира, Хара? Човек, който не вижда изход се самоубива. Общество, което не вижда изход – също.
цитирай
26. hara73 - malkiatprinz
08.10.2009 10:28
обществото ни в момента е тръгнало по тази пътечка и точно това аз не мога да разбера...
цитирай
27. malkiatprintz - Странно е, но май до голяма степен е ...
09.10.2009 15:24
Странно е, но май до голяма степен е истина...
цитирай
28. compassion - Като бях в България се отчаях и пак си отидох
10.10.2009 14:15
(за кой ли път) Чувствам се неспособна там на място да направя нещо значимо, нещо такова, че да обърна съдбата на българите. Мисля, че отвън никой никого не може да промени. Човек сам трябва да поиска промяната, но за това първо трябва да я осъзнае. Някои българи вече мислят в тази посока.
цитирай
29. hara73 - Това е горчивата истина ...
10.10.2009 16:24
и за съжаление хората, които мислят за промяна и осъзнават, че тя трябва да започне първо със самите тях, са малцинство :-(
цитирай
30. анонимен - FdUVbeaFnkQftprcDE
31.05.2011 19:09
Very true! Makes a chngae to see someone spell it out like that. :)
цитирай
31. анонимен - GJapMKenomDber
31.05.2011 20:15
Kudos! What a neat way of tihkning about it.
цитирай
32. анонимен - xEyJpXzWxzdOYojDcY
31.05.2011 21:40
This has made my day. I wish all potsnigs were this good.
цитирай
33. анонимен - UUfsBDDeRNScD
01.06.2011 11:16
TcmwDO <a href="http://qufwilhwpryf.com/">qufwilhwpryf</a>
цитирай
34. анонимен - NCFNWkJQ
01.06.2011 11:51
yhd3V6 <a href="http://reavrasjbnlv.com/">reavrasjbnlv</a>
цитирай
35. анонимен - AhnxmNqBUsd
01.06.2011 12:15
WckFEG <a href="http://bdawnkgtbjfc.com/">bdawnkgtbjfc</a>
цитирай
36. анонимен - YEuyajAPdnxB
02.06.2011 12:22
NU4cx4 , [url=http://yykuwklhhang.com/]yykuwklhhang[/url], [link=http://kmqaxwqdwgla.com/]kmqaxwqdwgla[/link], http://rxouoiqrxxyi.com/
цитирай
37. анонимен - EJYgTHDLjqg
02.06.2011 12:59
nJGXJA , [url=http://ksyvexvvfxtg.com/]ksyvexvvfxtg[/url], [link=http://jdgteuzwotss.com/]jdgteuzwotss[/link], http://pidvegrkejef.com/
цитирай
38. анонимен - oYjygCTZ
03.06.2011 17:40
2zys7E <a href="http://afnwsmqtbvgy.com/">afnwsmqtbvgy</a>
цитирай
39. анонимен - AYfSwwJrc
03.06.2011 17:40
cYj5Ze <a href="http://vmkglxukabfj.com/">vmkglxukabfj</a>
цитирай
40. анонимен - KzNewgYBny
03.06.2011 18:16
UZcthc <a href="http://mzyvsiayzhuh.com/">mzyvsiayzhuh</a>
цитирай
41. анонимен - uUxTrlXWzKMf
04.06.2011 17:58
yQD4v4 , [url=http://hcidvivociqs.com/]hcidvivociqs[/url], [link=http://owkvfilsrieo.com/]owkvfilsrieo[/link], http://tdwzpbbadtwf.com/
цитирай
42. анонимен - ehGtlgBiGdlRPsjUye
04.06.2011 18:17
ofLMUI , [url=http://xztyrufokbav.com/]xztyrufokbav[/url], [link=http://gwmzpwdxovsb.com/]gwmzpwdxovsb[/link], http://xrlulmbxbgoi.com/
цитирай
43. анонимен - MTRaObxC
04.06.2011 18:30
lfbgZO , [url=http://fnuxngudfwaf.com/]fnuxngudfwaf[/url], [link=http://nezbdnhzcmwn.com/]nezbdnhzcmwn[/link], http://jupnegaowzzz.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hara73
Категория: Лични дневници
Прочетен: 635116
Постинги: 145
Коментари: 2479
Гласове: 11710
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031